Kulturportal Dalby

 

Järn och Diverse, Lundavägen 1

lundavagen 1 dalby jarn o diverse essosmackenPå Lundavägen 1 startade redan 1875 en lanthandel av ”Lars-Petter” och Per Andersson. De avyttrade den och nästa ägare blev Anton Olander Andersson Häger, som kom från Färingtofta. Han hade skapat familj med Blända Ida Adriett Mårtensson från Helsingborg och makarna hade två barn. Familjen flyttade till Malmö i november 1913.
 
Järn och Diverseaffären förknippar de gamla dalbyborna i hög grad med familjen Ernst Persson. Han var född 1884 i Skegrie och gift med Hilma Nikolina född Larsson. Hon kom från Gessie. Makarna fick nio barn varav den äldste sonen Ernst Ragnar, född 1914, blev den som kom att ta över affären och driva den vidare ända till sin död 1998.
 
Det var Hilma som köpte affären för 40 000, - kronor. Tyvärr gick kommersen inte så bra de första åren Så småningom tog man ett beslut att bilda ett aktiebolag. Det var inte svårt att få intresserade att köpa aktier och man fick in ett aktiekapital om 37 500, - kronor. Hilma Persson såg till att de flesta aktierna stannade inom familjen, själv hade hon 250 stycken. Troligen fick aktieägarna en viss rabatt vid sina inköp i syfte att gynna köptrogna kunder. Ragnar kom till Dalby 1930 och han blev den som efter hand förestod affären och rörelsen växte efter hand.
 
fff lundavagen 1 jarn- och div personalPå 1950-talet inreddes ovanvåningen ovanför affären till bostad åt Hilma och Ernst Persson. De hade tidigare bott i det låga huset mot gatan- Den delen inreddes till affärslokaler för Järnaffären. I slutet av 1960-talet utökades rörelsen mot väster med tillbyggnad av en större lagerlokal. Sedan Frans Hanssons Kött- och Charkuteriaffär upphört öppnade Ragnar en köttaffär utmed den södra sidan av diverseaffären. Sven Hansson, med sina stora kunskaper på köttområdet, skötte köttavdelningen. Den upphörde emellertid efter några år, troligen 1971, då även diversehandelsdelen avslutades. Mer och mer inriktades handeln på järn, glasning av fönster med mera.
 
Nuvarande ägare, Oskar Lärn, hyr ut affärsdelarna till Bönor & Blad, The- Kaffe- Ost & Presenter, Dalby Spel- och Pappershandel HB och Kungsgårds Stenugnsbageri. Även bostaden på andra våningen hyrs ut. Dessutom har man inrett ett par rum för att kunna ge möjligheter till övernattning i byn.

Lagfarna ägare till fastigheten Dalby 43:2 som nu är kvarteret Klostret 5 har varit:

Anton Häger, lagfart den 18 januari 1909 nr 55                                                                       
J. Larsson, lagfart den 28 oktober 1912 nr 208, köpeskilling 24 000, - kronor
”Boskilda” hustrun Hilma Persson, lagfart den 9 februari 1925 nr 65, köpeskilling 40 000, - kronor
AB Dalby Järn & Diverse, lagfart den 11 mars 1929 nr 159
Dalby Jakt- & Vapenaffär, lagfart 1999, köpeskilling1,6 miljoner kronor
Oskar Lärn, lagfart den 8 april 2004. 

Läs mer om Skånes äldsta lanthandel på Lundavägen 10