Kulturportal Dalby

 

Lundavägen 8, Familjen Nordström

ggg lundavagen 8 nordstromsNordströms familj hade smedja där man smidde allt möjligt både till de enskilda hushållen och till lantbrukarna i trakten. Smedjan fanns mittemot en av Kungsgårdens statlängor – nuvarande Strädelängan. I ett litet utrymme skoddes böndernas hästar. Men familjen gjorde ännu mycket mera …..
 
Henning Nordström följde tidens trend. Man började elektrifiera Dalby, som fick sitt första elektricitetsverk redan 1912. Efter en korrespondenskurs i elektricitet blev Henning Nordström bland de första att dra ledningar och installera el i Dalby med omnejd. Det var också han som startade byns första elfirma med försäljning och reparationer av radioapparater, lampor och mycket annat. Sedan kom bilarna och behov av reparationer och bensin. Den första bensinpumpen var av märket Shell. De som inte hade bil tog sig kanske fram med cykel av märket King - garanterat inköpt hos Nordströms.
 
I byggnadens västra del fanns hembageri med café. Det var Anna Nordström som bakade de goda kakorna. Caférörelsen gav mer inkomst än vävning och strykning, som hon försörjt sig på tidigare. Varje söndag sommartid gjorde Anna hemlagad glass som hon sålde i en liten kiosk längre in mot byn.